Yeni evlenecek olan bazı çiftlere Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından verilen evlenme ödeneğini alabilmek için gerekli koşullar nelerdir, hangi çiftler bu ödenek için hak kazanıyor, dul eşler bu haktan nasıl yararlanabiliyor detaylar haberimizde…
Evlenme ödeneği yani diğer adı ile “çeyiz parası” Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından anne ve babası vefat eden ve bu sebeple SGK’dan yetim maaşı alan kızlara, evlenmeleri durumunda yapılan bir yardım. Yani SGK tarafından verilen bu ödenek sadece kız çocukları için geçerli. Aylık olarak aldıkları maaşlarının 2 yıllık toplamına eş olan ve bir defaya mahsus verilen bu ödenek, çeyiz parası adı altında verilmekte.
PEKİ, ÖDENEK NASIL ALINIR?
Evlenme ödeneği, istenilen şartlara uyan kişilerin SGK il müdürlüklerine evlilik cüzdanının fotokopisi ile müracaat etmesi sonucu bir defaya mahsus verilmekte. Ve bu hak için evlilikten itibaren 5 yıllık bir süre sınırı var. İlk 5 yıl içinde ödenek için başvuru yapılması gerekmekte.
DUL MEMUR EŞLERİNE MÜJDE
Anne ve baba maaşı alan yetim kız çocuklarına yapılan evlenme ödeneği ile aynı başlıkta yapılan bir diğer yardımdan yararlanabilen kişiler ise dul memur eşleri. Eşinin ölümünden sonra tekrar evlenen memur eşleri de eşlerinden aldıkları maaşın bir yıllık toplamını evlenme ödeneği olarak alabilecek. Kadın ya da erkek ayrımı yapılmayan bu ödenek de bir defaya mahsus olarak veriliyor.
HER DUL EŞ BU ÖDENEKTEN YARARLANABİLİYOR MU?
Yeniden evlenmeleri sebebi ile dul maaşı kesilen kadın ya da erkek vatandaşların maaşlarının kesilmesinden dolayı aldıkları maaşın 12 katı bir sefere mahsus evlenme ödeneği olarak veriliyor. 1 Ekim 2008 öncesi Emekli Sandığı Kanunu’na göre çalışan kamu görevlisi sigortalının hak sahibi eşi olmak ödenekten yaralanmaya yeterli oluyor.