Psikolog Enise Öziç, öfkenin; aşırı zedelenme, gerginlik, baş ağrısı, mide rahatsızlıkları, kişilerarası ilişkilerde bozulma, konsantrasyon düşüklüğü, iş doyumu ve veriminde düşüş oluşması, özsaygıda azalma gibi sonuçlara neden olabildiğini söyledi. İşte, öfke kontrolü nasıl yapılır sorusunun cevabı…
Psikolog Enise Öziç “öfke ve kaliteli yaşam” hakkında bilgi verdi. Psikolog Öziç, “Öfke saldırganlıkla, her zaman içe atmakla, çevremizdekilere olumsuz yansıtmakla ve gerekenden fazla tepki vermekle ifade ediliyorsa bu ve bu gibi durumlarda öfkenin sağlıksız bir şekilde yansıtıldığı söylenebilir. Bu şekilde belirginleşen öfke de duygusal olarak aşırı zedelenme, gerginlik, baş ağrısı, mide rahatsızlıkları, kişiler arası ilişkilerimizde bozulma, konsantrasyon düşüklüğü, iş doyumu ve veriminde düşüş oluşması, öz saygıda azalma gibi sonuçlara neden olabilir” diye konuştu.Kontrolsüz öfkeye dikkat!
Öfkenin kontrolsüz ortaya çıkması basit bir durummuş gibi görünse de altında birçok psikolojik sürecin oluşturduğunu vurgulayan Öziç, “Bunlardan bir tanesi öfkeyi kontrol ederken kullandığımız bazı savunma mekanizmalarıdır. Örneğin iş arkadaşınız hoşunuza gitmeyen davranışları sıklıkla yapıyor ve siz bu davranışları görmezden gelmeye ve unutmaya çalışıp dikkatinizi farklı yere odaklamaya çalışıyorsanız; bastırma savunma mekanizmasını kullanıyorsunuz demektir. Bununla birlikte örneğin amirinize haklı sebeplerle öfke duydunuz ancak ona öfkenizi ifade etmenizin size gerçek anlamda zarar vereceğini düşündüğünüz için belli de edemiyorsunuz. Bu durumda eğer öfke kaynağınızla hiç alakası olmayan birine (örneğin eşinize) sudan sebeplerden kızıyorsanız yer değiştirme savunma mekanizmasını kullanıyorsunuz demektir” şeklinde konuştu.