Ben hiçbir şeyi unutmam, fil hafızası var bende gibi sözlerle övündüğümüz günler eskide kaldı. Metropol yaşamı, hızlı tüketim ve yoğun çalışma unutkanlığın en büyük sorunlarından. İşte, kimi zaman fiziksel kimi zaman da psikolojik nedenlerle ortaya çıkan unutkanlığı yenmenin yolları…
Milenyum çağında aktif yaşamın içinde bulunan her birey iletişim ve bilgi bombardımanı altında kalıyor ve bu durumun önüne geçilmediği takdirde ilerleyen yaşlarda çok daha ciddi hastalıklar baş gösteriyor. Unutkanlık gibi… Unutkanlık üzerine çalışmalar yapan doktorlar, “Unutkanlık insanların hafızalarının kilitlendiği noktalardır. Hipokampus dediğimiz yakın bellek yakın zamanda gerçekleştirdiğimiz eylemleri ve aldığımız bilgileri saklamakla görevli. Devamlı aklımızda tuttuğumuz değerli anlarımız ise beynin korteks dediğimiz kabuk kısmında saklı. Bu bölüm oldukça büyük bir kapasiteye sahip. Ancak hipokampus çok iyi çalışmazsa bu bizim korteksteki bilgileri çağırmamızı da engelliyor. Dolayısıyla bu çok değerli parçayı verimli kullanmak zorundayız” açıklamasında bulundu.Birim zamanda beynin işleyip kayıt edebildiği bilgi miktarı sınırlı. Bu durumda herkes önceliklerine bağlı olarak bilgi kayıt işleminde bazı ayrıcalıklar yaratıyor. Dolayısıyla önceliğimizde olmayan konuları kayıt etmekte tembelleşiyor ve yeterince iyi kayıt edemiyoruz. Bu nedenle hatırlayamadığımız her bilgi parçacığı aslında unuttuğumuz değil, kayıt etmediğimiz bilgilerden oluşuyor. Aslında bu bir hastalık belirtisi değil ama, unutkanlık kimi zaman ciddi hastalıkların habercisi de olabiliyor.
Unutmaya neden olan faktörlerin başında; damar sertliği (ateroskleroz), yaşla beraber beynin glukoz metabolizmasının bozulması (metabolik sendrom), depresyon, obezite, sakin ve durağan yaşam, kontrolsüz hipertansiyon, hormonal etkiler (erken menopoz, tiroid hastalıkları) ve sigara/alkol tüketimi geliyor.
İşte, unutmamanın formülü!
Unutkanlığı yenmek için yapılması gerekenler aslında çok basit. Belleği güçlendirmek mümkün değil ama, belleği maksimum seviyede kullanmak ve bu performansı korumak mümkün.
Bu bağlamda; düzenli olarak bulmaca çözmek, kitap okumak, günde en az 1 saat yürüyüş yapmak, uyku ve yeme düzenine dikkat etmek, toksin maddelerden uzak durmak, stresten uzak durmak ve bir hobi edinmek unutkanlığın baş düşmanı olarak zihnimizi açık tutuyor.